Hvad er kompetencestyring?
Hvad er kompetencestyring (kompetencestrategi)? Kompetencestyring er en systematisk metode til sikring af rette kompetencer i forhold til strategien. Mange organisationer…
Kompetencestrategi eller kompetencestyring er afgørende for opnåelse af strategi og mål! Uden kompetencestyring oplever mange personafhængighed, fejl (utilsigtede hændelser) og dårlig kundeservice.
Kompetencestyring er trin 5 på den organisatoriske modenhedsskala.
Begrebet “aktiv kompetencestyring” er hvor kompetencerne løbende bliver anvendt til skabelse af optimalt flow og kundeservice. En sidegevinst er forbedret trivsel.
Flexkom er leverandør af en unik løsning til kompetencestyring.
Hvad er kompetencestyring (kompetencestrategi)? Kompetencestyring er en systematisk metode til sikring af rette kompetencer i forhold til strategien. Mange organisationer…
Mange processer er personafhængige! Vores tal viser følgende: 59% af alle produktionsprocesser har en grad af personafhængighed 74% af alle…
"Robusthed" - afgørende for succes I mange år har man talt om ulemperne ved "personafhængighed" eller organisatorisk "sårbarhed". To ord…
Video: Kompetencestyring eller kompetencestrategi Se video under "Videoer & Downloads": Video: Passiv og aktiv kompetencestyring > Download eksempler på kompetenceskema…
Aktiv kompetencestyring Mange organisationer arbejder med kompetencematrix. Et overblik over "hvem der kan hvad". Men...undskyld...en sådan oversigt er ikke meget…
Aktiv kompetencestyring bliver endnu vigtigere Mange organisationer arbejder med kompetencematrix. Et overblik over "hvem der kan hvad". Men...undskyld...en sådan oversigt…
Situationen efter Corona - tilbagegang, vækst eller bagud... Kan Lean bidrage? Pt. er der flere scenarier for danske organisationer -…
Udfordring #14: Vi bruger meget tid på at lave og opdatere standarder og instruktioner Dette indlæg er en del af en…
Udfordring #13: Vi oplever, at standarder og instruktioner ikke følges, da de ikke er let tilgængelige Dette indlæg er en del…
Udfordring #12: Vi har svært ved at dokumentere træning af medarbejdere (compliance og ISO) Dette indlæg er en del af en…
Udfordring #11: Vi taber viden og produktivitet, når en nøglemedarbejder stopper Dette indlæg er en del af en serie på 14…
Udfordring #10: Vores kompetenceoversigter er i forskellige formater og kan ikke ses på tværs i organisationen Dette indlæg er en del…
Udfordring #9: Vi oplever brud på sikkerhedsforskrifter pga. manglende viden og/eller træning Dette indlæg er en del af en serie…
Udfordring #8: Vi bruger meget tid på træningsplaner og kompetenceoversigter – og på linket imellem de to Dette indlæg er en…
Udfordring #7: Vi har ikke en god kobling imellem strategi, mål og de nødvendige kompetencer Dette indlæg er en del af…
Udfordring #6: Vi har personafhængighed på kritiske opgaver Dette indlæg er en del af en serie på 14 typiske udfordringer inden…
Udfordring #5: Mentorer træner kolleger med varierende metoder og kvalitet Dette indlæg er en del af en serie på 14 typiske…
Udfordring #4: Vi oplever tilfældigheder og mangel på struktur i hvem der træner en ny kollega Dette indlæg er en del…
Udfordring #3: Vi har stor udskiftning blandt nye medarbejdere Dette indlæg er en del af en serie på 14 typiske…
Udfordring #2: Lang oplæringstid og stort tab i produktivitet ved ansættelse af nye medarbejdere Dette indlæg er en del af…
Udfordringerne er de samme inden for onboarding, sidemandsoplæring, kompetencestyring mm. Jeg kommer i mange forskellige danske organisationer. Inden for et…