skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Målingers Betydning For Succes Ved Implementering Af Lean
Senest opdateret 13. juni 2019

Målingers betydning ved forandringer

Det er vigtigt at erkende målingers vigtige betydning for implementering af Lean. Som vi har skrevet i andre indlæg på Dansk Lean Forum, medfører Lean ofte en stor forandring for aktørerne i en organisation. Disse store forandringer skal fastholdes. Det skal ikke mindst ske gennem god forandringsledelse og konstant fokus. Men samtidig er det også vigtig at anerkende målingers store betydning for at fastholde en ny måde at gøre tingene på – en forandring.

De normale målinger skal fortsætte

Det er almindeligt anerkendt at man gennem målinger kan flytte fokus til det man ønsker. Ved implementering af Lean bør man fortsætte de almindelige forretningsmålinger, som mange virksomheder allerede gennemfører (her fokus på produktion):
– Omsætning og omkostninger
– Leveringsevne
– Lagerniveauer

Nye målinger

Ved implementering af Lean i produktionen bør man overveje at måle på de fokusområder man arbejder med i implementeringen. Eksempler er:

  • Flow – gennemløbstid
  • Produktivitet
  • Produktion per dag – endnu bedre per skift eller time
  • Lageromsætningshastigheder (ikke niveauer – men hastighed i forhold til omsætning) – husk både råvarer, mellemvarer og færdigvarer
  • Kundeservice
  • Kvalitet

Og måske også Lean indsatsmål for at sikre, at processen køre:

  • Gennemførte forbedringer
  • 5S niveau

Operationelle målinger

Grundlæggende handler det ved Lean om, at lægge driftsbeslutninger så tæt på aktiviteterne som muligt. Derfor skal målingerne gøres operationelle og opdateres så ofte som muligt.
De overordnede målinger kan godt accepteres på månedsbasis. Men når det foregår på månedsbasis, når man ofte 1-2 uger ind i den næste måned før en måling opdateres. Meget få kan derfor bruge disse målinger operationelt. Det er simpelthen for sent at foretage korrektioner hvis man eksempelvis skulle have undgået en lagerstigning. Et godt eksempel på operationelle målinger er timetavler. Her kan man med timers varsel se om dagens produktion bliver opfyldt og hvilke problemer der eventuelt har kostet kapacitet.

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom

Skriv gerne en kommentar!

Inden du forlader os...
Gør som 7.000 andre Lean-entusiaster - tilmeld nyhedsbrev
Få nyt om Lean, rabat på kurser og meget andet!
Gratis - kan afmeldes med ét klik i nyhedsbrevet!
close-link
Back To Top