skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 4. maj 2022

Hvad er et war-room? Et mål-cockpit?

Kært barn har mange navne. Så du har sikkert hørt et andet ord for det samme lokale/møde – målstyringsmøde, tavlemøde o.l.
Et war-room er et lokale, hvor ledelsen får en temperaturmåling på organisationens drift og evt. foretager actions for at koordinere og optimere på tværs.
Formålet er typisk, at lederne ikke blot skal kigge på egen afdeling, men også har brug for at kende status i de andre funktioner. På den måde kan lederne – som hold – agere samlet og forbedre den samlede performance. Det samlede flow. Det giver en større holdånd, større forståelse og et fælles ansvar for flow!

Så påstanden er også, at uden et war-room inkl. møder, så vil der foregår mere suboptimering og modarbejdende aktiviteter.

War-room målstyringsmøde (foto fra SydEnergi video)

Deltagere, mødefrekvens osv. i et war-room

Deltagerne er oftest den øverste ledergruppe og evt. mellemlederne. Derudover kan man invitere relevante medarbejdere efter behov.
Møderne er ofte ugentligt i 15-30 min.
Ledere på rejse eller andre lokationer deltager via netforbindelse (facetime o.l.).


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


War-room og Lean

Et war-room kan have en fremragende kobling til Lean. For hvad gør man ved røde nøgletal i war-room? Hvor noterer man de lokation actions der er igangsat, for at bringe den røde KPI tilbage i grøn? Det kunne eks. være på en Kaizen-tavle (som har et action-felt).
Så på den måde kobler man nøgletal i war-room til aktiviteter rundt om i organisationen. Senere skulle man så gerne få feedback i war-room og se, at den tidligere røde KPI nu er blevet grøn.

Eksempel fra SydEnergi

Jeg har selv haft fornøjelsen af, at deltage i et war-room møde hos SydEnergi i Esbjerg. Vi var vel ca. 50 deltagere inkl. ledere, medarbejdere og gæster. Der var fuld fart, action og masser af energi. Én af deres regler for mødet er, at man skal have mere energi når man går ud af lokalet, end man havde da man kom ind i lokalet. Desuden kan jeg fortælle, at man også sveder bagefter – der bliver meget varmt :-)
SydEnergi har faktisk lavet en video om deres ugentlige målstyringsmøde: Av – de har siden slettet den pågældende video.

Relevante links

På Dansk Lean Forum har vi tidligere skrevet om “krav til gode mål” (læs dem via linket)
Et element hos SydEnergi er, at deres tal vises som “døde tal” og ikke viser udvikling. Her lever deres war-room ikke helt op til “kravene”.

Tal i et war-room (foto fra video fra SydEnergi)

Jeg har desværre ikke ret mange billeder fra war-rooms. Vi har ellers hjulpet med etablering af war-rooms flere steder. Men det er lidt et “helligt lokale”.
Her et foto fra et war-room under udarbejdelse:


Dansk Lean Forum:
Fuld effekt af Lean?
Målstyring, fra hamster- til forbedringshjul, stærk problemløsning…

Vi har hjulpet Toyota – mød Flexkom >


War-room målstyringsmøde under udarbejdelse

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top