skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Svømmebaner I Værdistrømsanalyse (VSA/VSM) – Swim Lanes
Senest opdateret 17. februar 2020

Værdistrømsanalyser i Lean Administration

Hvordan laver man værdistrømsanalyser (Value Stream Mapping) i administrative processer? Mange anvender den samme overordnede fremgangsmåde som i produktion. En lang række af processer/steps med identificering af spild undervejs. Der er endda konsulenter, som også inkluderer “omstillingstider” imellem opgaver og lagre af opgaver.

I min verden er dette alt for voldsomt et skridt for mange administrative medarbejdere. Udfordringen er typisk ikke “omstillingstider” eller “lagerstørrelser”. Vores problemer er omfattende returløb, alt for mange stop/pauser i flowet, alt for mange ansvarsskifte, alt for meget overservicering osv.

Metode ved værdistrømsanalyser i administration

I Flexkom anvender vi svømmebanediagrammer eller swim lanes til kortlægning af administrative arbejdsgange. Det giver stor visuelt effekt i forhold til antal ansvarsskift, arbejdsmængde i bestemte svømmebaner/funktioner/personer, sårbarhed og afhængighed hvis en svømmebane kun er “ejet” af én bestemt person (hvilket de ofte er), returløb osv.

Her et billede fra en værdistrømsanalyse lavet i dag. Flowet er design og produktudviklingsprocessen fra ide til salgsklar.
Bemærk at de røde post-its er ideer og forslag til forbedringer! Prioriteringsmatrixen viser, at langt de fleste af de røde kan implementeres som “lette forbedringer” (lille indsats med stor effekt).

Vaerdistroemsanalyse-Lean-06

Værdistrømsanalyse VSM Lean Administration

Andet eksempel på en svømmebane:

Værdistrømsanalyse (VSM/VSA) som en sprint

Se andre eksempler i cases via links i dette indlæg: værdistrømsanalyser som sprint – med omgående resultater >

Markante resultater – kun via lavthængende frugter

Vores erfaring i Flexkom er, at man kan reducere gennemløbstiden for et administrativt flow med min. 50% og procestiden med min. 20% – og det KUN via “lavthængende frugter”. Altså uden IT-løsninger osv.

Her et par eksempler på prioriteringsmatrixer:

kaizen-prioritering_500px

Lean Kaizen prioriteringsmatrix

De mest interessante forbedringer er de i prioritet 1 (felt nr. 1). De forbedringer kaldes også “Kaizen” i Lean (koster ikke indkøb af ex. IT-forbedringer o.l.). Det er noget vi selv kan klare med “knofedt og hårdt arbejde”. Forbedringer i felt nr. 2 er reelt ofte investeringer.

Link

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom

Skriv gerne en kommentar!

Inden du forlader os...
Gør som 7.000 andre Lean-entusiaster - tilmeld nyhedsbrev
Få nyt om Lean, rabat på kurser og meget andet!
Gratis - kan afmeldes med ét klik i nyhedsbrevet!
close-link
Back To Top