skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 9. marts 2022

Litteratur der er kritisk over for Lean

Der er kommet en kommentar fra Mikkel Schou vedr. kritisk litteratur om Lean.
Det er selvfølgelig meget vigtigt, at man ikke bare ignorerer de negative sider ved Lean. Ved at læse om disse, kan man for det første få et mere nuanceret syn på Lean, samtidig med at det i høj grad kan hjælpe til en bedre implementering hvis man er åben om faldgruberne ved Lean.

Man finder mange gode og kritiske artikler om Lean. Gå eks. ind på Google og skriv “3f lean”. Her kan man bl.a. finde artikler om stress, sygdom og fyringer i kølvandet på Lean. Nogle vil selvfølgelig påstå at artiklerne er farvede – hvilket de nok også er – men derfor kan man alligevel finde mange gode inputs og anbefalinger til bedre implementeringsstrategier.

http://www.kommunikationsforum.dk finder man også flere kritiske artikler om Lean. Søg på “Lean” øverst på siden. Her finder man artikler som “Hop aldrig på Lean pinden”, “Lean løgnen” og “Den mørke side af Lean”. Artiklerne bærer desværre præg af et manglende kendskab til Lean. Men derfor kan de alligevel være god læsning, så man får lidt af det gode og mindre gode ved Lean med i sin litteraturliste. Der er desuden gode debatindlæg under flere af artiklerne.


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


Det er nok de pt. bedste danske net-artikler der er kritiske ved Lean.

En nyere bog der eks. er kritisk over for effekten af “dårlige mål” er bogen Livsfarlig ledelse. I Lean arbejder vi ofte med mål – både for at påvirke adfærden til forbedringer og for at medarbejderne får feedback på deres indsats. Men mål kan også virke negativt. Læs her om “Gode mål i Lean“.

lean-boger-litteratur-livsfarlig-ledelse
Livsfarlig ledelse

Dansk Lean Forum har kommenteret på et par kritiske Lean-artikler i dagspressen. Bl.a. om hvordan Lean fremmer kreativiteten i virksomheder og om de typiske fejl og faldgruber ved implementering af Lean.

Læs også hvordan Lean kan fremme og forbedre trivsel.


Dansk Lean Forum:
Fuld effekt af Lean?
Målstyring, fra hamster- til forbedringshjul, stærk problemløsning…

Vi har hjulpet Toyota – mød Flexkom >


God læselyst!

Af Mikkel Smith, Flexkom

Lean litteraturliste og Lean ordbog

Se vores anbefalede Lean litteraturliste >
Eller få et overblik i vores Lean ordbog >

Dette indlæg

Dette indlæg på Dansk Lean Forum er skrevet på opfordring fra Mikkel Schou.
Mikkel har skrevet en kommentar til Dansk Lean Forum. Du kan også sende en kommentar til Dansk Lean Forum.

Fra Mikkel Schou:
Jeg er studerende på cand.oecon på Århus Universitet, i forbindelse med en projektopgave har jeg, og en makker, valgt at forholde os kritisk til LEAN, dvs. afdække faldgruber i forbindelse med implementeringen, empirisk har vi kontakt til Vestas som er i gang med at implementere. Mit spørgsmål til jer er, findes der ikke nogle kritiske artikler om emnet…? Man bliver da skør af at læse de rosenrøde billeder der opstilles i adskillige bøger om emnet…


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top