skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 7. februar 2023

Lean litteraturliste

Der er mange bøger om Lean – og relaterede emner. Og du vil sikkert få en anden top-liste, hvis du spørger en anden konsulent. Men her får du mit bud :-)

Top 5 bogliste

Hvis du spørger mig er top 5 (bøgerne er uddybet nedenfor):

 1. Hvad er Lean
 2. Lean i kvægbruget (ja du hørte rigtigt)
 3. Jytte er gået for i dag
 4. Sult i paradis
 5. Livsfarlig ledelse

Du tænker sikkert – jamen, de er jo ikke alle sammen Lean bøger. Men Lean handler nærmest mere om forandring – end om simple værktøjer. Det svære ved Lean er ikke værktøjerne. Det svære er, at få succes med dem i en organisation.


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


Præsentation af relevant litteratur ved implementering af Lean

Womack og Jones: “Lean Thinking”

Bogen der giver baggrunden for Lean og en forståelse af begrebet Lean. Bogen der grundlæggende beskriver Lean-principperne. Bogen er på engelsk og findes ikke på dansk. Bogen findes også som lydbog.
En lidt ældre sag efterhånden. Og måske også lidt tung at læse – også fordi den er på engelsk.

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


Mike Rother og John Shook: “Lær at se. Value stream mapping to create value and eliminate muda”

Bogen der anviser vejen til kortlægning af current state og future state i en produktion. Grundbogen i det konkrete arbejde med Lean i en produktion. Er for mange virksomheder lidt teoretisk og forenklet, men vi kender ikke en bog om Lean der grundlæggende tager fat i parallelle produktionsprocesser, varierende procestider og udnyttelsesgrader (OEE) mm. Man må tage grundbogen og anvende den sammen med erfaring. Bogen er på engelsk.
Bogen findes også på dansk “Lær at se”.
Bogen er rettet mod produktion! Der findes en ditto til administration “Lean i Service & Administration”, men den er ikke værd at læse.

Køb bogen hos LeanTools.dk >


Dansk Lean Forum:
Fuld effekt af Lean?
Målstyring, fra hamster- til forbedringshjul, stærk problemløsning…

Vi har hjulpet Toyota – mød Flexkom >“Dette er Lean”

lean-boger-litteratur-dette-er-lean

En nyere bog om Lean, skrevet af to svenskere, er “Dette er Lean” (på dansk). Den går ikke så meget ned i værktøjerne, men handler meget om omkostningseffektivitet vs. floweffektivitet. En god og lærerig bog om tankegangen bag Lean. Er både for administration og produktion. Se også TEDx talk om flow med én af forfatterne – TEDx talk om forskellen på omkostningseffektivitet og floweffektivitet >

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


“Lean i kvægbruget”

lean-boger-litteratur-lean-i-kvaegbruget

Hvis du vil læse om værktøjerne, så kan vi anbefale bogen “Lean i kvægbruget”. Hvis du lige kan abstrahere fra det med kvæg, så er den illustrativ og velskrevet. Kan bestemt også bruges i forhold til administrativ Lean.

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


“Jytte fra marketing er desværre gået for i dag”

En stærk bog om forandring i “den virkelige verden”. Om forandringer igennem adfærdsdesign. En bestseller – og tankevækkende bog om ledelse, forandring, strategieksekvering mm.
Bogen findes også på engelsk.
Og Morten Münster er også kommet med en efterfølger i “Jytte vender tilbage”.

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


“Sult i paradis”

Det 5. princip i Lean handler om løbende forbedringer. Om at undgå at miste sulten efter forbedringer. Her kan bogen “Sult i paradis” godt give stof til eftertanke. Den er skrevet af en tidligere fodboldspiller, så man skal lige se bort fra lidt fodboldhistorie. Men ellers en anbefalelsesværdig bog.

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


“Livsfarlig ledelse”

Også en bog som kan give stof til eftertanke når det gælder mål og målstyring og ledernes brug af coaching i forhold til medarbejdere.

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


“Toyota Kata”

En teoretisk bog om Toyota Kata skrevet af Mike Rother. Bogen er faktisk ikke god, men alligevel relevant i forhold til at få Kata tankegangen ind i Lean. Alternativt kan du læse mere om Toyota Kata på Dansk Lean Forum >

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


“It’s about time – Quick Response Manufacturing”

En bog om QRM – som er et stærkt supplement til Lean. I QRM mener man, at Lean er for meget til “statiske efterspørgsler” – hvor vi udjævner. I QRM tilpasser vi os – og gør os i stand til – at levere i en variabel verden. I QRM har vi også stor fokus på tid! Kort gennemløbstid fjerner meget spild – ifølge QRM. Bogen er på engelsk.

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


“Målet”

En gammel bog efterhånden. Men en fed bog, fordi den er skrevet om produktion, flow, flaskehalsfokus – som en roman. Uha – hvis alle kunne skrive fagbøger på den måde, så ville flere læse om fagemner :-)

Køb bogen hos Saxo (nyere udgave) > (reklamelink)


“Big Bill”

Hvis man er fan af Lean og optimering af produktion, så kan man få meget spændende læsning ud af bogen “Big Bill”.

Det er historien om dansken William Knudsen, som immigrerer til USA og som senere ender som CEO for General Motors. Undervejs er Bill (som han kaldes i USA) med til at øge produktiviteten på bilfabrikkerne markant. Bl.a. med implementering af samlebåndsproduktion. Han bliver kendt som en ultra skarp problemløser og kaldes ofte ud når “noget driller” i forhold til kvalitet, flow, kapacitet o.l.

Læs mere om bogen: Big Bill – om William Knudsen >

Køb bogen hos Saxo > (reklamelink)


Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Der er en kommentar til indlægget

 1. Hej Mikkel,

  Jeg kan klart anbefale “The Toyota Way” af Jeffrey K. Liker. Sammenlignet med Lean Thinking af Womack og Jones er “The Toyota Way” noget mere letlæselig og indeholder mange flere praktiske eksempler og succeshistorier omkring Lean principperne (og giver derfor en bedre indledende forståelse af emnet). På Handelshøjskolen i århus er dette endda grundbogen i faget LEAN. “Lean Thinking” er dog en del af standard pensum i forbindelse med linjefagene på “Business Performance Management” linjen og fungerer som reference bog i faget LEAN. Toyota way kan især anbefales til folk som ikke er vant til at læse engelsk på højt niveau, da den ikke er skrevet så “tungt” som Lean thinking. God fornøjelse…

  MVH

  Thomas Wind Bøglund
  Stud. Merc. BPM

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top
%d bloggers like this: