Hjælp til Lean - afhængigt af jeres Lean-niveau Overordnet kan vejen til en Lean-organisation inddeles…

Senest opdateret 13. juni 2019
Dialog er altafgørende!
Under en implementering af Lean er mange elementer under pres – virksomhedens strukturer, kultur, organisation osv. Men ikke mindst er alle virksomhedens ansatte og deres pårørende under et voldsomt pres. For nogle er forandringer “bare en naturlig del af hverdagen”, men andre kan reagere voldsomt og med stor modstand mod forandringer. Et afgørende element er at organisationen er informeret. Informeret om strategien, processen, tidsplanen, værktøjerne, konsekvenserne, forventningerne mm.
Hold organisationen informeret
Det siges at “man aldrig kan få information nok”. Sådan er vi mennesker… Men derfor bør vi – ansvarlige for implementering af Lean – forsøge at imødekomme kravet og forventningerne om information. Man skal ikke over-informere. Men heller ikke under-informere. Så det er en fin balancegang.
Måder til god dialog
Et godt råd er, at oprette en “fokusgruppe”. En fokusgruppe består af max. 10 deltagere, hvor ledelsen, den/de implementeringsansvarlige og operatører mødes. Dagsordenen er kort – kort informationsstatus fra ledelsen og dialog omkring informationen + generel dialog om status på implementeringen og “humøret i organisationen”. Det er erfaringsmæssigt en meget god måde at imødekomme rygter og anden negativitet i organisationen.
Man kan vælge at have faste deltagere eller lade medarbejderne deltage på skift. Et godt råd er, at tage meningsdannere med til mødet/møderne.
Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?
Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >
Derudover bør man løbende informere før nye værktøjer tages i anvendelse og afholde månedlige informationsmøder.
“Husk dialog under implementeringen af Lean!”
Dansk Lean Forum
Af Mikkel Smith, Flexkom
Flexkom – Lean kurser, Lean værktøjer, Lean konsulenthjælp >
Jeg har lagt mærke til at i nærmest alt Lean litteratur jeg har været i nærheden af beskrives de ansattes eventuelle modstand mod en Lean implemtering som “mangel på omstillingsparathed” eller som det beskrives her: “Reagerer voldsomt og med stor modstand mod forandring.”
Jeg har også lagt mærke til at der ikke er nogen der rent faktisk har gidet undersøge den her modstand.
Faktisk er det vel hvad man kan kalde en “diskursiv sandhed”. Altså noget der er sandt udelukkende fordi vi har bestemt os for at det er sådan det er.
Det sjove er så at det er forkert. Det ekstra sjove er at jeg ikke engang behøver argumentere for hvorfor det er forkert. Der er nemlig ikke nogen der har forklaret hvorfor det er rigtigt. (og så er argumenterne for hvorfor det ikke forholder sig sådan rimeligt komplicerede og meget meget lange)
Så argumenter til side, vi er jo allesammen alligevel enige om at det drejer sig om effektivitet.
…og det viser sig jo at “modstand mod forandring” beskrives som den STØRSTE forhindring for en succesfuld Lean implementation.
Så var det ikke værd at undersøge? Måske er det ikke bare fordi folk ikke kan lide forandring. Måske er der faktisk en god grund.
protip: når folk gør ting har de en grund….altid. Nogen gange er den god.
Hej Morten,
Tak for dit indlæg!
Jeg kan godt følge din argumentation for, at modstand typisk hives op af hatten som den store modstander ved forandring.
Men som du også skriver, så kommer modstand sjældent af ingenting. Modstand kan faktisk være sundt ved forandring og evt. også påpege eventuelle problemer i den måde forandringer bliver gennemført på.
Den største udfordring for de ansvarlige for en forandring ligger ofte i, at håndtere en organisation i forandring.
Der findes et par indlæg om modstand på Dansk Lean Forum. Se eksempelvis følgende:
Motivationsfaktorer ved implementering af Lean (http://leanforum.wordpress.com/2007/03/14/motivationsfaktorer-ved-implementering-af-lean/)
og
Lean – med eller uden stress (http://leanforum.wordpress.com/2007/03/28/lean-med-eller-uden-stress/)
God fornøjelse!
Mikkel Smith
http://www.flexkom.dk
Mange tak.
Særlig artiklen om motivationsfaktorer fandt jeg belærende.