Lean litteraturliste Der er mange bøger om Lean - og relaterede emner. Og du vil…

Senest opdateret 7. februar 2020
Lean på DR P1
I en række udsendelser i slutningen af august, har man kunnet høre om Lean i programmet “Apropos” på DR P1.
Hør udsendelserne her:
Lean og kritik
Lean og postsortering
Lean og arbejdsliv
Skynd dig at høre programmerne – ingen garanti for at DR lader udsendelserne være tilgængelige!
Blandt andet har man kunnet høre om…
- At en fagforeningsmand i Postdanmark vurderer at værktøjerne er trukket ned over hovedet. Som ledelsen sagde ved opstart – bare fordi vi kommer med noget nyt, behøver det jo ikke at være skidt. Ifølge den samme fagforeningsmand har det i nogle tilfælde givet ekstra overarbejde. I flere tilfælde sagde erfarne folk fra over for de nye værktøjer – men ledelsen lyttede ikke til meget erfarne medarbedere.
- I en anden udsendelse kan man så høre en leder fra PostDanmark inde og fortælle om de gode resultater og de positive medarbejdere…
- En ledelseskonsulent fra det offentlige beskrev problemet for lederne med, at de ofte har meget på spil i deres job og derfor sjældent fortæller den dårlige historie. Den samme konsulents holdning til Lean er, at det har en mekanisk tilgang til virkeligheden.l virkeligheden. Han sagde bl.a. at Lean er et værktøj til optimering af arbejdsprocesser og ikke inkluderer den del der gør arbejdslivet godt. Folk føler det som et overgreb.
Hans pointe er, at man kun inddrager medarbejdere på visse primisser. Altså at rammerne for arbejdet er så afgrænsede, at inddragelsen kun er af formel karakter. Det gode i Lean er det effektive. Her siger han bl.a. at det gode er mere end det.
Han kritiserer bl.a. at man standardiserer det effektive arbejde.
Han mener bl.a. at meget i Lean stammer fra Taylors teori om, at man kan udvikle ”den bedste måde”.
Kommentar fra Dansk Lean Forum
Først og fremmest er det altid interessant med debatter om Lean.
Der er ingen tvivl om at Lean både kan være godt og skidt. Den vigtigste faktor i forhold til succes eller fiasko er hvordan implementeringen gennemføres. Hvis medarbejderne ikke inddrages og hvis der ikke gives tid til forandring, kan der ikke ske en reel forandring. Så er der kun tale om en ny standard for arbejdets udførsel. Der skal laves standarder i Lean – men de skal laves af medarbejderne. Ikke af ledelsen!
Læs mere
Læs bl.a. om følgende på Dansk Lean Forum:
Målet er en Lean-kultur >
Lean – med eller uden stress?
Kunsten er at tilpasse Lean til virksomhedens danske kultur >
“Keep it simple” – vejen til succesfuld Lean
Implementering af Lean kræver et paradigmeskifte >
Faldgruber ved implementering af Lean >
Se alle indlæg om implementering af Lean >
Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?
Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >
Dansk Lean Forum anbefaler
- Flexkom Lean Akademi: Lean Kursus, Lean Uddannelse – Lean Administration, Lean Produktion, Lean Manager m.fl. (nyt vindue) >
- Download GRATIS Lean-værktøjer til Lean Administration og Lean Produktion (nyt vindue) >
Af Dansk Lean Forum
Af Mikkel Smith, Flexkom
Flexkom – Lean kurser, Lean værktøjer, Lean konsulenthjælp >
Ud fra omtalen lader det til at være den samme gamle sang fra de dansk journalister.
Nej, Lean er ikke for godt til at være sandt. Lean er hårdt arbejde, og logisk tanke anvendt på hele værdikæden.
Når det så er sagt, så er det da klart at Lean får et dårligt ry hvis det trækkes ned over folk top-down.
Som med andre forandringer handler det om at få medarbejderne i spil. Kaizen er ikke noget toplederen i al sin pragt og glorie kan bestemme over.
(Er det Lean at omtale noget man ikke har hørt? Ikke særligt nej, men det er trods alt mandag morgen, og man må derfor forvente lidt mavesurhed. Fortsat god dag.)
Problemet med at bruge Post Danmark som eksempel indenfor Lean-implementering er stort.
For det første har Post Danmark været igang med en meget stor ændringsproces, fra at være statsejet, til mere markedsorienteret. Samtidigt med dette er brevmængden qua. email faldet markant.
Jeg har selv for en kort periode arbejdet som postbud, og kan attestere at ledelsen (topledelsen, ikke områdeledelsen) trækker nogen “geniale” løsninger ned over hovedet på de enkelte. Fra familiemedlemmer der også arbejder i netop Post Danmark ved jeg at man sidste år implementerede et nyt system til tilrettelæggelsen af ruterne der skulle cykles efter. Disse ruter blev lagt af et stort computersystem der optimerede det efter hvordan ruterne så ud på kortet. Problemet var her at programmet ikke kunne tage højde for eksempelvis ventetid ved befærdede veje, eller smutveje der ikke var tegnet ind.
Min pointe er her at tilrettelæggelsen af ruterne ikke behøver være noget som en stor computer i København bestemmer over. Budene er tit erfarne folk, de kører rundt i byerne hver dag, og kan sagtens administrere tilrettelæggelsen af deres arbejde. Men “vi alene vide” tankgangen fra ledelsen er i modstrid til dette.
Topdown, anti-kaizen, store ERP-løsninger. Det lyder ikke som noget der er specielt Lean for mig.
Hej Peter,
Tak for dine kommentarer!
Jeg er meget enig i dine betragtninger. Din sidste sætning siger alt – den tåler en gentagelse:
“Topdown, anti-kaizen, store ERP-løsninger. Det lyder ikke som noget der er specielt Lean for mig.”
Man oplever desværre alt for ofte, at Lean gøres på den teknisk tunge måde. Eks. ved at lave Kanban-auditering ved hjælp af komplicerede downloads af data fra ERP-systemet eller ved at lave IT-baserede problemløsningsværktøjer.
Jeg har ofte spekuleret på hvorfor! Er det mon disse kære ingeniører (jeg er selv ingeniør) der ikke forstår, at det er vigtigere med effektive værktøjer end med omfattende procedurer? Føler nogle funktionærer at de nødvendigvis skal lave store systemer for at kunne forsvare deres gode løn? Systemer som operatører i hvert fald ikke må forstå…de er jo “kun” operatører.
Jeg tror, at netop fordi systemer gøres komplekse og ikke kan forstås af de menige medarbejdere, virker disse værktøjer kun så længe en “ingeniør overvåger situationen”. Der skabes ikke ejerskab!
Lean – i en dansk kontekst – handler i min verden om, at værktøjerne gøres praktiske så alle forstår systemet. At værktøjerne på den måde bliver alle-mands-værktøjer og dermed skaber resultater.
Med venlig hilsen
Mikkel Smith
http://www.flexkom.dk
Lige netop, det handler om at vi som ingeniører/Lean-folk/produktionsledere skal lære folk at forbedre, ikke forbedre dem.
Man skal væk fra den elitære tanke om at folk på “gulvet” ikke er i stand til at tage vare på deres egne arbejdsopgaver, og de kun kan forbedres af de “kloge” funktionærer. Det er noget hø, og vi ved det alle sammen.
Lad os istedet hellere sætte rammerne, og give folk værktøjerne, så skal der nok ske noget med arbejdet!
Jeg er delvist enig.
Vi kan vidst blive enige om at LEAN fungerer.
PostDK er dog også en speciel ‘virksomhed’. I første omgang en kæmpe multikulturel virksomhed med mange forskellige ansatte, både nationalitet, alder, og også folk med andre handicap, såsom stumme. Det er ikke alle der opfatter LEAN på samme måde og kan/ VIL se fordelene ved LEAN. Hvordan starter man så sådan et projekt? Der vil altid være nogen der føler de får trukket ideerne ned over hovedet på dem.
Jeg har selv oplevet PostDK indefra, i produktionen (som nu er robotter og pc’er) og det var sammen med folk der havde været der i 15-25 år og kan ikke se hvorfor tingene skal optimeres, “næh.. det var rigtige tider da man kunne købe øl kantinen”. Det er holdningen af arbejdet giver penge, men ikke at man skal være glad for sit arbejde eller effektivisere det.
Jeg kan ikke se hvad de ellers skulle gøre? Og de er jo nødt til at gøre noget, som i selv nævner qua email, sociale medier til at dele og vedligeholde kontakt.
Lige en ekstra kommentar;
PostDK har jo været i gang med LEAN siden slut 80’erne, og det er jo først for et par år siden at LEAN blev virkelig ‘moderne’ og nu har vi alle jo en mening om LEAN, dengang var tingene jo lidt anderledes og informationerne mere begrænsede.