Struktureret lagerberegning kan reducere lagerbehovet I en tid med stor Corona-usikkerhed, så er struktureret lagerberegning…

Senest opdateret 14. marts 2023
Få laver struktureret beregning (og genberegning) af genbestillingspunkter og sikkerhedslagre
Desværre oplever jeg, at meget få handels- og produktionsvirksomheder gennemfører struktureret beregning – og løbende genberegning – af genbestillingspunkter og sikkerhedslagre.
Heldigvis er der noget der tyder på, at fokus dog er ved at skifte. For der er en markant stigning i antal læsere af indlægget om netop
struktureret beregning af genbestillingspunkter og sikkerhedslagre >
Dette indlæg er et supplerende indlæg om lageromkostninger.
Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?
Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >
Påstand: Lageromkostningen udgør 15-40% af lagerværdien!
Hvad koster et lager? Det kan være svært at gøre op. Derfor er der også forskellige bud på, hvad lageromkostningen er på liggende lager. Jeg har hørt på omkostningstal imellem 15-40% af lagerværdien. I sidste ende består lageromkostning af flere parametre:
- Forsikring
- Bygning (afskrivninger, opvarmning, vedligehold)
- Håndtering, lageroptælling, flytte rundt, administrativ tid
- Direkte lageromkostninger (ex. leje)
- Kapitalforrentning
- Afskrivning på ukurante varer
- Omkostninger ved skift i efterspørgsel
Mange af ovenstående er kendte tal – nogenlunde. Men den største og mest markante forskel ligger nok i afskrivning på ukurante varer. Og denne parameter afhænger meget af det enkelte produkt, marked, branche mm. Et eksempel er en 30% forecastusikkerhed over en tidshorisont på 3 måneder. Størrelsen af ukurante varer ligger erfaringsmæssig på 1/5 af forecastusikkerheden. Hermed får man et billede, af hvor mange emner der sandsynligvis skal smides ud (afskrives) over tid.
Forecastusikkerhed (prognoseusikkerhed) er en eksponentiel voksende kurve. Kurvens højde afgøres bl.a. af varens ”modningsgrad” – eks. hvor mange varer den indgår i eller om den er et slutprodukt.

Det vigtigste er, at organisationen er enige om en lageromkostning i procent. Ellers vil eks. produktionen regne med 30% og indkøb med 10%. Det vil føre til uenigheder om lot size (indkøbsstørrelser), lagerstørrelser, seriestørrelser mm.
Et bud på lageromkostninger:
Lageromkostninger for et råvarelager er vurderet til 25-40% af den gennemsnitlige lagerværdi, afhængig af branche og virksomhed, af Lektor Poul Erik Christiansen, Erhvervsforsker ved Institut for Logistik og Transport, Handelshøjskolen i København.
Dansk Lean Forum:
Fuld effekt af Lean?
Målstyring, fra hamster- til forbedringshjul, stærk problemløsning…
Vi har hjulpet Toyota – mød Flexkom >
Generelt bør man nok ikke blot have én procentsats, men en procentsats eks. opdelt i (pga. forskellig usikkerhed ift. ukurans):
- Råvarer
- Mellemvarer
- Færdigvarer
Hvor man så sætter en procentsats ud fra parametrene – inkl. ukurans og usikkerhed.
Læs mere
- Se alle indlæg om Lean Logistik eller Lean Supply Chain >
- Læs mere om beregning af lagre struktureret beregning af genbestillingspunkter og sikkerhedslagre >
Dansk Lean Forum
Af Mikkel Smith, Flexkom
Dette indlæg har 0 kommentarer