skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Hvad Er MVP Product?

MVP – Minimum Viable Product

MVP er en tilgang og metode, som kan anvendes i alle former for iværksætteri, produktudvikling og forretningsudvikling. Alt for ofte TROR vi, at vi har en god ide. At vi har ramt rigtigt. Men har vi? MVP vil gerne, at vi tester vores ide – inden vi investerer tungt i de næste dyre faser.

I MVP skal man teste sin ide på den mest effektive måde. Lav et mug-up af din ide og prøv den af på netværket (eks. SoMe), kundeemner eller hvem du nu kan spørge. Det øger sandsynligheden for succes og kan spare dig for utallige fejlslagne timer og penge.

Grundtanken i MVP er: Vi skal ikke tro og håbe på hvad markedet og kunderne vil have – vi skal vide det!

MVP vs. PDCA

Tankesættet bag MVP kan vi også se i Leans PDCA-forbedringshjul. PDCA er fire faser, som vi gennemløber (eller bør gennemløbe) eks. ved problemer, forbedringer – men faktisk også i startups.

Hvis vi tager PDCA ind i en startup, så handler de 4 faser i PDCA om følgende:

  • P-fasen om at lægge en plan, sætte mål og uddelegere
  • D = Do eller afprøv en lille del af planen – test om det virker
  • C = Check om testen har vist det ønskede resultatet, hvis ikke – så tilbage til en anden del af planen, hvis testen er positiv, så gå til…
  • A = adfærd – hvor den nye viden fastholdes. Herfra er man nu klar til næste del af planen.

MVP og frontloading

I Lean Startup arbejder vi også med frontloading. I mange projekter og startups tager vi de dyreste beslutninger tidligt i forløbet, og det er den fase hvor vi har mindst viden. Hvad er så sandsynligheden for at vælge rigtigt? Derfor skal vi søge maksimal viden i starten af vores projekt. Hvis en organisation har en god ide (tror de selv), så har vi en tendens til at lukke os inde – holde det hemmeligt til lanceringen. Men MVP vil gerne, at vi går ud og søger feedback. Det fremmer vores frontloading – vores videnniveau – så vi træffer de rette beslutninger i den tidligere dyre fase.

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom

Skriv gerne en kommentar!

Inden du forlader os...
Gør som 7.000 andre Lean-entusiaster - tilmeld nyhedsbrev
Få nyt om Lean, rabat på kurser og meget andet!
Gratis - kan afmeldes med ét klik i nyhedsbrevet!
close-link
Back To Top