skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 13. juni 2019

Brug Lean til at opnå en kontrolleret lagerreduktion

I de næste par uger kommer 4 indlæg over temaet: Løs problemstillinger med Lean. Temaerne er rettet mod produktionsvirksomheder.
Dette er første indlæg af de fire.

Link til alle 4 indlæg om “Løs problemstillinger med Lean”:
Lagerreduktion
Kapacitet og produktivitet
Kundeservice
Arbejdsmiljø, Ergonomi, Sikkerhed

Hvordan kan Lean reducere lagre?

Lean kan på mange effektive måder reducere lagre i en produktion. Metoden afhænger af virksomhedens udgangspunkt.
Lean kan reducere lagre på følgende måder:


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


 • Ved at skabe flow i en produktion reduceres lagre dramatisk. Traditionelle produktioner er organiseret i funktioner, hvor der er lagre mellem de enkelte funktioner/afdelinger. Flow kan oftest skabes, men det forudsætter at funktionerne/afdelingerne nedbrydes.
  Potentialet er lagerreduktion på op til 30%.
 • Hvor der ikke kan skabes flow bør Kanban-lagerstyring implementeres. Traditionelle virksomheder anvender ERP-systemer til at styre lagre eks. mellem afdelinger. Men ERP-systemer kender ikke den fysiske beholdning og overdimensionerer ofte lagre. Kanban styrer modsat lagrene efter forbrug.
  Potentialet er lagerreduktion på op til 20%.
 • Reduktion af planlægningshorisont reducerer lagre. Traditionelle produktioner kører ofte med ugeplanlægning. Men ugeplanlægning medfører mange hasteordrer og store seriestørrelser.
  Potentialet er lagerreduktion på op til 10%.
 • Reduktion af seriestørrelser. Traditionelle produktioner kører ofte i store seriestørrelser for at udnytte maskinparken bedre. Ved at øge udnyttelsesgraden på maskiner og reducere omstillingstider er man i stand til at køre i mindre serier. Mindre serier giver mindre lagre mellem processer og dermed mindre lagre – og en større fleksibilitet mm.
  Potentialet er lagerreduktion på op til 20%.
 • Kategorisering af produkter med udgangspunkt i kundernes behov er et effektivt værktøj til reduktion af lagre. På den måde sikres det, at kun det nødvendige er på lager.

Læs mere

Læs mere om kanban, planlægningstavler, reduktion af omstillingstid, produktkategorisering mm. på Flexkoms hjemmeside (se link nederst i indlæg). Her kan du også downloade vejledninger i disse værktøjer.

Hvornår er lagre høje?

Når lageromsætningshastigheden er under 12. Definitionen af høje lagre afhænger af branchen, men generelt bør alle produkter min. have en omsætningshastighed på 12. Dvs. at lagrene udskiftes min. 12 gange om året!
Når den totale procestid er under 0,01% af den totale gennemløbstid. Forholdet mellem den totale procestid og den totale gennemløbstid i en produktion (inkl. råvarelagertid) er en god indikator på ekstraordinært store lagre.

Af Dansk Lean Forum

Indlæg skrevet af Mikkel Smith, Flexkom
Lean Kursus
Flexkom – Lean konsulent


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top