skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 13. juni 2019

Mange Lean-bøger er udenlandske

Meget af den danske litteratur man kan finde om Lean er inspireret af amerikanske eller japanske bøger om Lean. Derfor er Lean værktøjerne og implementeringen heraf ofte beskrevet ud fra disse kulturer. Men man skal huske, at den japanske og den amerikanske virksomhedskultur på mange måder er forskellig fra den typiske danske virksomhed. Det er derfor vigtigt at kunne “oversætte” Lean til dansk kultur. Det er en vigtig forudsætning for at få succes.
Så husk at “oversætte” til den danske kultur uanset om du læser en udenlandsk eller dansk bog om Lean. Nogle af de danske bøger er “oversat”, mens andre er mindre vellykkede. Husk også at det ikke er nok at oversætte til dansk kultur. Det er absolut lige så vigtigt at tilpasse implementeringen og værktøjerne i Lean til virksomhedens lokale kultur.

Eksempler hvor dansk kultur er forskellig fra amerikansk/japansk:

 • Implementering af Lean sker top-down. Sådan er det også i Danmark. Men der er i højere grad et krav og en forventning om medarbejderinvolvering. Medarbejderne ønsker at blive set og hørt i processen. Ellers ender det med, at medarbejderne bare venter på problemer efter de første forandringer – og derefter bare folder hænderne og siger “der kan I se hvad vi sagde”.
 • Værktøjer som problemløsningsværktøj, planlægningstavle og 5S virker anderledes i Danmark. Hvis man siger at medarbejderne i Japan nu skal bruge disse værktøjer, ja så GØR DE DET. Men i Danmark har vi en forventning om at “tingene skal give mening“. Hvis jeg ikke forstår tingene, eller ikke mener at den nye måde er fornuftig, ja så gider jeg da ikke at gøre tingene på den nye måde. Derfor er det vigtigt at involvere medarbejderne i højere grad i Danmark.
 • I mange bøger påpeger man betydningen af standarder til at fastholde Lean. Ingen tvivl om at standarder som arbejdsbeskrivelser, kvalitetsinstruktioner mfl. er en del af fastholdelsen af Lean-forandringer, men vi danskere er bare mindre autoritetstro end mange andre kulturer. Igen er det vigtigt at medarbejderne har haft indflydelse på de nye standarder og at de ikke bare kommer fra “ingeniøren inde fra kontoret”.

Ja, der kunne gives mange gode eksempler. Skriv gerne dine erfaringer som kommentar til dette indlæg.


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


“Min erfaring er, at kunsten ved implementering af Lean ligger i evnen til at tilpasse værktøjerne til virksomhedens danske kultur.”

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Dansk Lean Forum
Flexkom – Gratis Lean værktøjer, Lean konsulenthjælp >
Lean kurser og Lean uddannelser >


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 4 kommentarer

 1. jeg er lodret uenig…LEAN har ført til at folk først gør alt hvad der blir sagt,for derefer at langsomt at opdage,at flere og flere tiltag presses ned over hovedet på dem…”mindre autoritetstro end mange andre kulturerer”..ha ha..DEN udtalelse må vist stå for den herres egen regning,da jeg oplever at vi som arbejdrere gør ALT hvad der blir sagt,af frygt for at miste vores arbejde..

 2. Hej Dennis,

  Tak for din kommentar!

  Vi bliver nok ikke enige 🙂

  Men jeg tillader mig alligevel at kommentere på dit indlæg. Jeg tror at dit indlæg er udtryk for, at Lean desværre gennemføres på en ikke-dansk måde i flere danske virksomheder. Overordnet kan man vælge en top-down tilgang hvor værktøjer, standarder osv. presset ned i hovedet på organisationen eller man kan vælge eller bottom-up hvor medarbejderne er med i processen og hvor der er ejerskab. Eller selvfølgelig en blanding af de to.

  Jeg er bange for at du ikke er den eneste der tænker om Lean som du skriver. Hvilket i min verden er meget ærgerligt.

  Jeg oplever generelt en stor motivation hos medarbejdere i forhold til arbejdet med Lean. Bl.a. fordi de kan mærke, at de kan skabe sig selv en bedre arbejdsdag og en bedre arbejdsplads.

  Mvh
  Mikkel Smith

 3. Hej
  Har du evt. nogle videnskabelige artikler omkring emnet? altså hvor to kulturer stilles op mod hindanden?
  evt. Japansk vs Amerikansk eller Japansk vs Dansk

  Jeg skal nemlig bruge det til mit Bachelorprojekt, og kunne godt tænke mig noget lidt mere dybdegående.

  mv. MC

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top
%d bloggers like this: