skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 14. september 2022

Jagten på flow i en produktion

I jagten på bedre flow og højere kapacitet tager vi ofte mange værktøjer i brug. Det kan være 5S, OEE, SMED, flow-analyser osv. Værktøjer som helt sikkert kan hjælpe. Jeg vil fortælle om en simpel metode, som kan betyde en ret stor forøgelse af kapaciteten på jeres flaskehalse – og dermed på jeres kapacitet.

Fokus på flaskehals – via mobile skilte

Mobile flaskehalse

En udfordring for mange danske produktionsvirksomheder er, at flaskehalsen er mobil. Det skyldes, at den standardiserede produktion ofte er flyttet til billigere lande. Tilbage har vi en “variantfabrik” hvor flaskehalsen hele tiden flytter sig, når ordremixet ændrer sig fra dag til dag. I dag er det svejserne som er flaskehals, i morgen er det laserskæreren, montagen, lageret osv. Det betyder, at vi ikke kan lave en flow-fabrik ud fra de klassiske Lean-principper.

Metoden er fokus og simple regler

Metoden er, at medarbejderne skal have en forståelse for betydningen af produktionens flaskehals. Det sker ofte bedst igennem et simpelt Lean-spil.
Dernæst skal I aftale nogle regler for “medarbejdere ved en flaskehals”. Det kan eks. være:


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >Dansk Lean Forum:
Udnytter I jeres maskiner/kapacitet?

Prøv en OEE-MÅLING gratis i 30 dage på én af jeres flaskehalse >  • Pausekørsel – når medarbejderen ved flaskehalsen går til pause, så tager en anden midlertidigt over
  • Hjælp til varer ind/ud – en anden sørger for varer
  • Finde ordrer – en anden finde næste ordre, papirer mm. frem
  • Hjælp til omstilling – hvis det går hurtigere, så hjælper en kollega med at stille om
  • Første maskine som bemandes om morgenen – uanset hvem der møder først (blandt de trænede medarbejdere), så går vedkommende først til flaskehalsen
  • Sidste om aftenen… tilsvarende den sidste maskine som slukkes

Der udpeges typisk flaskehalse og support-maskiner. Support-maskiner er dem med den laveste vigtighed, så medarbejderne ved de maskiner, er dem som først skal hjælpe ved en flaskehals.
Til sidst skal I indføre en metode, til at vise dagens flaskehals. Det kan ske på et morgenmøde, via skilte, en magnet på planlægningstavlen o.l. Og husk også, at flaskehalsen kan flytte sig i løbet af dagen.

Her fokus på flaskehals på planlægningstavlen – bemærk prioriteringen af maskinerne i den øverste række

Hvad er resultatet?

Nu skal setuppet naturligvis overholdes via træning og opfølgning. Men så får I også en situation, hvor oppetiden på jeres flaskehalse stiger markant. Og hvad har vi gjort? Vi har fået fokus på betydningen af flaskehalse og givet dem ekstra opmærksomhed. Vores erfaring er, at det typisk giver en kapacitetsstigning på 10-15%. Prøv selv!

Hvad er næste step?

Hvis der er tale om maskiner, så vil man typisk måle mere faktuelt på oppetid og stopårsager. Det sker via en OEE-måling/analyse.

Dagligt OEE-forbedringsloop

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom


Dansk Lean Forum:
Fuld effekt af Lean?
Målstyring, fra hamster- til forbedringshjul, stærk problemløsning…

Vi har hjulpet Toyota – mød Flexkom >Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top