skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 31. januar 2022

Praktisk eksempel på skiftet fra serie- til enkeltstyksproduktion

Vi har i den forløbne uge oplevet hvordan to operatører, efter mange års serieproduktion, har skiftet til enkeltstyksproduktion. I mange år havde de samlet nogle store kasser i serier på 10 stk. De havde linet dem op på et langt bord, hvor de over flere timer samlede de store kasser. De flyttede værktøjer og emner frem og tilbage til hvert emne. De havde mange værktøjer for at minimere antallet af gåture. Alligevel ledte de ofte efter værktøjer, fordi de blev efterladt et sted mellem kasserne. De tog lågerne af kasserne inden de gik i gang, for at få mere plads til kasserne. Dem satte de så på – med møge og besvær – bagefter.
Men de havde samtidig en god fornemmelse. De arbejdede hårdt. De gik meget. Der var “gang i den”!

Læs mere om enkeltstyksproduktion

Se alle indlæg om enkeltstyksproduktion i Lean på Dansk Lean Forum.

Hvorfor skifte til enkeltstyksproduktion?

Når man observerer ovenstående proces indeholder den en masse spild. Bevægelser, håndteringer, transport, lager mm. Ingen af disse giver værdi. Spildet udgør måske helt op til 50% af tiden! Ved at organisere i enkeltstyksproduktion blev der lavet to optimerede arbejdspladser. Arbejdspladser hvor emner og værktøjer blev placeret tæt på processen. Med så meget plads mellem de to arbejdspladser, at lågerne ikke skulle af.
Resultatet er en meget hurtigere proces, en optimal arbejdsplads når det gælder ergonomi/EGA og en bedre arbejdsdag med færre frustrationer.


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


Forandringen fra serie til enkeltstyk

Man kan forsøge at “overbevise” eller “overtale” gennem diskussioner. Men langt stærkere er det, når man laver en simpel arbejdsplads til enkeltstyksproduktion for at afprøve det i praksis. Med simpel menes en hurtig og praktisk opstilling, hvor ingenting er perfekt, men hvor principperne afprøves.
I vores observation så vi, hvordan to meget skeptiske medarbejdere afprøvede enkeltstyksproduktion. Mange og lange diskussioner var gået forud. De to medarbejdere tog udfordringen op og mærkede på egen krop hvordan arbejdspladsen var bedre og hvordan tiden reelt næsten blev halveret per kasse.

Læs mere

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top

Discover more from Dansk Lean Forum

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading