skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Hvad Er Q-ROC I Lean Administration?
Senest opdateret 19. juni 2019

Siloer

Vi er næsten altid organiseret i funktioner og siloer. Det giver grobund for suboptimering, ringe flow, returløb, irritationer – og i sidste ende – dårlig kundeservice.
I stedet vil Lean gerne, at vi tænke i flow. Dvs. at vi organiserer os i kundefokuserede “siloer” frem for faglige siloer.

Lean organisering

Lean organisering har ofte handlet om at organisere i permanente værdistrømme. Det kaldes også for Value Stream Management. Nogle få danske organisationer er lykkedes med det.
Udfordringerne ved værdistrømsorganisering er bl.a.:

  • Organisationens størrelse. Hvis man er en mindre organisation, hvordan skal vi så lave eks. 4 værdistrømme, hvis vi kun har 2 planlæggere…
  • Et produktprogram, som måske ikke lige kan opdeles i rene kundefamilier
  • At medarbejderne ikke længere får den daglige faglige sparring. Ved værdistrømsorganisering brydes de fagspecifikke afdelinger op i værdistrømme. Så i stedet for, at jeg sidder med mine 4 kolleger i planlægning, så ender vi ude i 4 værdistrømme. Derfor risikerer man at miste den daglige faglige sparring.

Opgavespecifik organisering som et alternativ

Et alternativ er, at organisere efter opgaver. Fra QRM (Quick Response Manufacturing) som er en styringsfilosofi med stor fokus på reduktion af gennemløbstid, har man et værktøj i Q-ROC (Quick Response Office Cell). Q-ROC handler om, at man mødes på tværs af funktioner (siloer) efter opgaverne. I nedenstående figur er vist en situation hvor man laver tilbud til kunder i en Q-ROC.
Tidligere kunne det tage 6-10 dage at udarbejde et tilbud via det traditionelle flow. Her var der mange returløb, ansvarsskifte, ventetider i bunker osv. Med en daglig Q-ROC på en times tid, så kan tiden reduceres til max. 48 timer.
Q-ROC, Quick Responce Office Cell - fra QRM
Læs mere om Q-ROC og Lean organisering.


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


Læs mere om QRM

Læs mere om QRM (Quick Response Manufacturing)>

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top