skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 19. juni 2019

Endnu en Lean planlægningstavle klar til en produktion

I dag har jeg haft fornøjelsen af, endnu engang at hjælpe en produktionsvirksomhed i gang med planlægningstavler. Planlægningstavler er et stærkt og resultatskabende værktøj, som også supplerer ledelsesopgaven perfekt.

Billede af tavlen

Et eksempel på en planlægningstavle

Planlægningstavle fra en produktion.

Ændring i planlægningssystem

I den pågældende virksomhed har man hidtil kørt med en meget traditionel planlægning. Et par planlæggere som organiserer ordrer, printer ordrepapirer og tegninger. Men de har ikke haft styr på den daglige kapacitetsbelægning, de har ikke haft styr på det daglige output fra personer/afdelinger og de har ikke systematisk arbejdet med at fjerne uhensigtsmæssigheder. De har med andre ord, kørt det som mange virksomheder bruger – akustisk planlægning!
Det kommer de til nu!
Det fremtidige planlægningsforløb er:


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


  • Hver formiddag vil de holde 5-6 korte planlægningsmøder (én i hver afdeling). Korte møder hvor gårsdagens produktion evalueres og hvor en ny 24-timers plan planlægges i detaljer. På den måde laver produktionslederen, planlæggeren og operatørerne en fælles plan for, hvad der skal laves det næste døgn. Det har flere fordele – læs næste punkter.
  • Planlæggere og ledere minimerer de mange forstyrrelser i løbet af dagen, som de typisk har fået pga. usikkerhed og dårlig planlægning i produktionen.
  • De laver en låst plan. Dvs. at nu kan lageret lave proaktive pluk og finde varer frem 2-4 timer før en ordre skal påbegyndes. Nu er det ikke noget med, at de pludselig skal plukke til en ordre – reaktivt.
  • Der sker en systematisk mandskabsvurdering i alle afdelinger og hver dag efter alle møder, sker der en flytning af medarbejdere, så kapaciteten i alle afdelinger er optimal ift. ordresituationen.
  • Der sker en systematisk opsamling på problemer. Ved siden af tavlen hænger en lille problemløsningstavle med plads til 3 opgaver af gangen.
  • Osv.

Link:
Læs mere om en anden Lean planlægningstavle i produktion og se flere argumenter for at vælge en sådan løsning.

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Dansk Lean Forum
Flexkom – Lean kurser, Lean værktøjer, Lean konsulenthjælp >


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top