Besøg hos produktionsvirksomhed med montagelinje Helmut og jeg besøgte i sidste uge en produktionsvirksomhed. De…

Senest opdateret 13. juni 2019
Spørgsmål til Dansk Lean Forum
Maria har spurgt om følgende:
Hej Dansk Lean Forum og alle andre
Jeg arbejder i en virksomhed, der leverer komplekse, lavvolumen apparater, der produceres manuelt. Vi har primært et-styks produktion, men har en del plukketid på flere af vores undersamlinger, da de indeholder mange forskellige komponenter.
Er det muligt at skabe nogle retningslinjer for hvornår det er mest rentabelt at bibeholde et-styks produktion (på undersamlingerne) og hvornår det er bedst at batche?
Mvh Maria
Kan du hjælpe?
Skriv en kommentar til dette indlæg, hvis du kan hjælpe Maria!
Svar fra Dansk Lean Forum?
Hej Maria,
Spørger du teorien, skal du bruge Wilsons formel for seriestørrelser. Den vil sikkert sige, at I skal køre med forholdsvis store serier.
Så spørger du til teoretiske retningslinjer, skal du spørge Wilson.
Jeg vil opfordre dig til at undersøge, hvordan medarbejderne fordeler deres arbejdstid i produktionen. Eks. via en frekvensanalyse vil du se, hvor stor en del af tiden der går med pluk, transport, produktion, test, pak osv. Det vil give dig et billede af, hvor stor en gevinst I kan opnå ved at foretage forskellige ændringer. Hvis pluk-tiden udgør en høj procentdel, bør I overveje at arbejde med jeres pluk-system og/eller øge seriestørrelsen. Hvis pluk-tiden omvendt viser sig at udgøre en lille del af tiden, så er gevinsten tilsvarende mindre. Man kan erfaringsmæssigt hente store gevinster ved at kigge på processer, frem for “blot at høre seriestørrelsen”.
Du præsentere jeres alternativer som enten enkeltstyks eller batch. Jeg plejer at sige, at man skal køre med de rigtige seriestørrelser. I bilfabrikkerne – hvor de har dyre produkter – kører de med ét styk. Hvis man omvendt producerer emner med lav værdi og korte procestider, er den rette seriestørrelse måske 20 stk. Det kan være, at I skal køre med forskellige seriestørrelser afhængig af det enkelte produkts (undersamlings) profil – afsætning, variation, værdi, pluktid osv. I Lean taler man om “enkeltstyksproduktion” og dette er et udtryk for, at man skal køre med de mindst mulige seriestørrelser – ikke nødvendigvis ét styk.
God fornøjelse!
Mvh
Mikkel Smith
Dansk Lean Forum/Flexkom
Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?
Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >
Hej Maria
En god elementær regel i Lean Arbejdet er “Go to Gemba” og på den måde kan det være lidt svært at forholde sig til hvad der præcist er bedst for din produktion, man skal for bedst mulig rådgivning, se hvad der sker i produktionen, for at finde spildet… Dermed er mit udgangspunkt at I sammen med produktionsmedaarbejderne, finder de små forstyrrelser der ikke tilfører værdi. Du nævner plukke processer, der typisk betragtes som spild, men ikke kan fjernes. Jeg arbejder for tiden med en smede-virksomhed, der kun laver ét stk. produktion til byggeprojekter. Her er mit udgangspunkt (måske helt banalt) at fjerne forstyrrelser og spild. Vi forkorter således transportvejene ved at oprette “supermarkeder” med komponenter og flytter forberedende processer tættere på slut montagen. Måske små ting, men effekten er stor, og ikke mindst er medarbejderne fuldt involverede og begynder aktivt at forbedre de små irritationer som de ellers kun brokkede sig over tidligere.
Min pointe er at I kan nå langt med små kontinuerlige forbedringer af jeres processer, herunder plukkeprocesserne. Dermed skaber I en kultur for forbedringer og får et stort potentiale gennem medarbejdernes ideer.
Mvh Jørgen Brandt/Navica.co
Spændende spørgsmål 🙂
Af Mikkels svar:
” Det kan være, at I skal køre med forskellige seriestørrelser afhængig af det enkelte produkts (undersamlings) profil – afsætning, variation, værdi, pluktid osv. I Lean taler man om “enkeltstyksproduktion” og dette er et udtryk for, at man skal køre med de mindst mulige seriestørrelser – ikke nødvendigvis ét styk”
– kan man se at det er komplekst!
Basalt set er det altid optimalt at designe produkterne/sortimentet således at man kan lave sen variant skabelse. Herved får man netop mulighed for at have få varer i arbejde og fortsat producere til kunde ordre.
Jeg savner dog fortsat en form for formler, der kan hjælpe med at udregne optimale løsning/valg.
Findes de ?
Hvad er det værd (eller hvad koster det) at binde varer i produktionen – mellemvare lagre etc.
Det kan jeg ikke finde nogen steder – er der hjælp til det ?
Mange venlige hilsner
Steen Ceeholm
Hej Steen,
Jeg er bange for, at du ikke kan finde entydige formler. Der er så mange faktorer som afgøre optimum. Desuden kan der være forskellige optimum for forskellige produkter i samme organisation.
Du kan finde forskellige formler og teorier. Men hvor jeres optimum er, skal I selv finde frem til ud fra jeres forretning, produkter, kunder og strategi.
Mvh
Mikkel Smith
Flexkom