skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 8. marts 2022

Artikel i SCM-bladet

Flexkom er i denne uge i SCM-bladet med et kort interview af Mikkel Smith.
Nedenfor kan du læse artiklen.
scm-lean-forebyggende-vedligehold

Indledning

Forebyggende vedligeholdelse betyder ikke nødvendigvis, at der skal investeres i et stort og dyrt system. Outlook kan i nogle tilfælde være et tilstrækkeligt værktøj, erfarer partner Mikkel Smith fra lean-konsulenthuset Flexkom.

Hvad er systematisk forebyggende vedligehold?

Det er et værktøj til at sikre en høj oppetid på kritiske maskiner, som gør virksomheden i stand til at planlægge sin produktion, overholde leveringstider med mere.
Højere oppetider bliver mere og mere afgørende for virksomhederne, efterhånden som deres lagre bliver mindre, og kunderne forventer hurtig levering. Så forebyggende vedligehold gælder kort sagt om, at man proaktivt minimerer risikoen for uforudsete stop på kritiske processer.


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


Får systematisk forebyggende vedligehold den opmærksomhed, det fortjener?

Nej, og jeg tror, at årsagen skal findes i den danske kultur. I den japanske lean-kultur, bliver det betragtet som yderst kritisk, og som et tab af ansigt, hvis en maskine går ned.
I Danmark tager vi det lidt, som det kommer. Når jeg tager på virksomhedsbesøg, oplever jeg ofte, at der ikke er en konkret plan B for maskinstop, hvis en person i virksomheden ikke har kompetencen til at løse problemet.

Hvordan kommer virksomheder i gang med systematisk forebyggende vedligehold?

Først og fremmest bør man anvende forebyggende vedligehold på kritiske processer såsom flaskehalse eller maskiner i et sammenhængende flow. I lean findes der et værktøj til systematisk måling af en maskines stopårsager, en såkaldt OEE-måling. Hvis en sådan måling af udnyttelsesgraden på en kritisk maskine viser, at maskinstop er et problem, kan man derefter se på, hvad der kan gøres for at forbygge uforudsete stop.
Det handler dog ikke udelukkende om oppetid. Der er også vigtigt at fastholde sin produktkvalitet. Hvis en valsemaskine kommer ud af indstilling, fordi den ikke er vedligeholdt, kan det koste virksomheden dyrt både på salget og maskinens levetid. Her må man ikke gå på kompromis.
Det er også vigtigt at huske på, at forebyggende vedligehold ikke altid behøver at være et stort og dyrt system. I nogle tilfælde kan det klares med Outlook, en simpel tavle eller ved at blive lagt ind som en ordre i produktionssystemet, der er utallige muligheder.

Læs mere

Se alle indlæg om vedligehold på Dansk Lean Forum >


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top