skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 4. maj 2022

Lean Audit – til fastholdelse af Lean

I Lean implementeres mange nye processer, metoder og arbejdsformer. I den proces er det godt at foretage værdiskabende audits. Audits om ikke peger fingrer, men som hjælper den enkelte leder og afdeling til, at arbejde med at fastholde og udvikle processen.
Se eksempel på audit længere nede i indlægget.

Intro til Lean Audit

Intro:

  • I et Lean audit kan man have et bredt fokus på Lean. Her evaluerer man hvor gode en organisation/afdeling er på de gængse Lean-discipliner. Det kan være flow, problemløsning, planlægning, løbende forbedringer, visuel ledelse osv.
  • Et Lean audit kan også have fokus på – og evaluere – hvor gode en organisation/afdeling er til de implementerede metoder og værktøjer.
  • I begge tilfælde er formålet det samme – overblik, identificere forbedringsmuligheder, identificere manglende fokus/træning – og også at identificere hvem der kan lære hvem (best practice).
  • I et Lean audit anvendes ofte et udarbejdet skema, så man kan sætte krydser og sammenligne data. En audit kan suppleres med skriftlige kommentarer, men de skal ofte kun ses som supplement til en score.

Hvem skal gå audit?

Mange steder er det en intern konsulent som går audit. En gennemgående person sikrer, at der scores på ca. samme niveau.
Men det er vigtigt, at audit implementeres som et værktøj til organisationen. Et værktøj til selvhjælp. Derfor både en leder og gerne også et par medarbejdere altid deltage i et audit. Det gør audit til et dialogværktøj med henblik på forbedring af processen.


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


Samme audit i hele organisationen

Det er også godt at sammenligne audit på tværs af organisationen. Først og fremmest kan audit vise hvem der er gode til elementer i Lean, og som andre derfor kan lære af. Men det er også vigtigt, at audit er med til at sikre, at hjælp til Lean fokuseres på “flaskehalsen”. Den afdeling som er længst nede i audit, skal selvfølgelig have mest hjælp til at hæve niveauet.

Eksempel på Lean-audit

Et eksempel på et Lean-audit skema:
Lean Audit Skema
Ved at samle resultaterne fra alle afdelinger/funktioner, kan man også se hvem der gør det godt og hvem der har brug for hjælp. Man kan også se, hvor man – som Lean ansvarlig – ikke har trænet eller informeret godt nok.
Her et eksempel på et samlet Lean audit resultat. Klik på billedet for forstørrelse (desværre ønsker vi ikke at gøre det større pga. anonymitet over for virksomheden).

Trods billedstørrelsen kan man eks. se følgende:

  • Afvikling af Kaizen forbedringstavlemøder går godt.
  • Mål og målnedbrydning går ikke så godt. Og der er stor variation.
  • Osv.
Lean audit skema resultat
Lean audit skema resultat

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith
Flexkom – Lean konsulenthjælp >
Lean Kursus >


Dansk Lean Forum:
Fuld effekt af Lean?
Målstyring, fra hamster- til forbedringshjul, stærk problemløsning…

Vi har hjulpet Toyota – mød Flexkom >Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top