skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Lean Audit – Lean Evaluering
Senest opdateret 19. juni 2019

Lean Audit – til fastholdelse af Lean

I Lean implementeres mange nye processer, metoder og arbejdsformer. I den proces er det godt at foretage værdiskabende audits. Audits om ikke peger fingrer, men som hjælper den enkelte leder og afdeling til, at arbejde med at fastholde og udvikle processen.
Se eksempel på audit længere nede i indlægget.

Hvem skal gå Audit?

Mange steder er det en intern konsulent som går audit. En gennemgående person sikrer, at der scores på ca. samme niveau.
Men det er vigtigt, at audit implementeres som et værktøj til organisationen. Et værktøj til selvhjælp. Derfor både en leder og gerne også et par medarbejdere altid deltage i et audit. Det gør audit til et dialogværktøj med henblik på forbedring af processen.

Samme audit i hele organisationen

Det er også godt at sammenligne audit på tværs af organisationen. Først og fremmest kan audit vise hvem der er gode til elementer i Lean, og som andre derfor kan lære af. Men det er også vigtigt, at audit er med til at sikre, at hjælp til Lean fokuseres på “flaskehalsen”. Den afdeling som er længst nede i audit, skal selvfølgelig have mest hjælp til at hæve niveauet.

Eksempel på Lean-audit

Et eksempel på et Lean-audit skema:
Lean Audit Skema
Ved at samle resultaterne fra alle afdelinger/funktioner, kan man også se hvem der gør det godt og hvem der har brug for hjælp. Man kan også se, hvor man – som Lean ansvarlig – ikke har trænet eller informeret godt nok.
Her et eksempel på et samlet Lean audit resultat. Klik på billedet for forstørrelse (desværre ønsker vi ikke at gøre det større pga. anonymitet over for virksomheden).

Trods billedstørrelsen kan man eks. se følgende:


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


  • Afvikling af Kaizen forbedringstavlemøder går godt.
  • Mål og målnedbrydning går ikke så godt. Og der er stor variation.
  • Osv.
Lean audit skema resultat
Lean audit skema resultat

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith
Flexkom – Lean konsulenthjælp og gratis download af Lean-værktøjer!
Lean Kursus >


Dansk Lean Forum:
Vil I have også fuld effekt af Lean? Målstyring i ledelsescockpit, minimumsmål, sprint, fra hamster- til forbedringshjul…

Vi har hjulpet Toyota. Vil du også høre om Flexkoms metoder? >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top